Отчитайки откровено русофобската политика на правителствата на болшинството европейски страни, Европа и Германия би трябвало да благодарят на Москва за нейното търпение и снизходителност.

Това в сряда, 19 юни, в коментара си за немската редакция на агенция «News Front»

сподели депутатът от партията «Алтернатива за Германия» към палатата на представителите на Берлин Гунар Линдерман, коментирайки изявлението на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. На конференция във Финландия той препоръча «по-отдалечени отношения с Москва» на фона на «разочарованието» на Запада от Русия.

Според Линдерман, отношението на Щайнмайер към Русия не съдейства нито за мира, нито за сътрудничеството в европейското пространство.

«Президентът и до днес не е осъзнал, че Русия и Европа са едно цяло», отбеляза той, добавяйки, че за нещастие — такива, като германския президент, на Запад са много.

Разговорите за «разочарованието» от действията на Русия предизвикват въпроси, продължи депутатът.

Но е по-важно да се замислим над следното: какво разочарование има в Москва след толкова много години твърда антируска политика.

«Да вземем за пример разширяването на НАТО на изток или циркът около Крим, чийто жители по собствена воля решиха да се присъединят към Русия», отбеляза политическият деец, обръщайки внимание на това, че списъкът с провокативните демарши на Запада е внушителен.

«Ако Щайнмайер беше заинтересован от мира и добросъседските отношения в Европа, той трябваше да благодари на руснаците за тяхната доказана невъзмутимост в миналото», отбеляза Линдерман.

Той също призова официален Берлин да премине най-накрая към конструктивна политика, да постигне отмяна на антируските санкции и мир в Донбас.

Всичко, което е нужно за целта — това желание и разбиране на европейските потребности, констатира той.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;