Както се знае, преди година икономиките на Литва, Латвия и Естония започаха сериозно да страдат: Русия прекрати експорта през пристанищата в Парибалтика на зърнени култури.

Русия построи нови терминали за разтоварването на зърно в Уст Луга и натоварването на прибалтийските пристанища са занижи с 50 %, което доведе до криза в целия отрасъл и снижаване на бюджетните доходи за Прибалтика с 20 %.

Уст Луга

А какво се случва в момента?

През тази година на Петербургския международен икономичеки форум пристигна министърът на енергетиката и инфраструктурата на Естония Таави Аас, който имаше намерението да реши въпроса за използането на техните пристанища от Русия, да предложи изгодно сътрудничество. Но новото решение на руските власти не го зарадва.

Вместо да получи изгодни договори, специалният представител на президента на РФ Сергей Иванов обяви, че най-крупният руски терминал Уст-Луга е завършен тази година. Във връзка с това Русия прекратява не само пренатоварването на зърното чрез терминалите в Прибалтика, но и няма да експортира сухи торове, които се товарят в пристанищата в Литва, Латвия и Естония.

На Таави Аас бе заявено, че Русия изгражда собствена товаротранспортна инфраструктура в Северозападен федерален окръг и постепенно ще насочва там транзита от Прибалтика, а тези неголеми експортни товари, идващи чрез други страни, скоро ще изчезнат напълно.

Това решение нанася поредния икономически удар по Прибалтика.

Следват бюджетни загуби, а това е особено решаващо за малките държави.

Каквото повикало, такова се обадило, както се казва.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;