Киберкомандването на САЩ опита да нападне Русия

19 юни 2019-Нюз Фронт.

В най-добрите театрални традиции пистолетът висящ на сцената все пак гръмна.
Създаденото през 2009 година, Кибернетичното командване на въоръжените сили на САЩ (USCYBERCOM) премина към активни външни операции. Официалната легенда на структурата, както винаги, само за най-добри отбранителни цели. Да защити Америка от всякакъв вид кибер-тероризъм, както частни атаки, така и от различни лоши държави. Под които в чужбина се разбира Иран, Китай, Северна Корея и, разбира се, Русия.Това впрочем е ясно.

 

Киберкомандването на САЩ опита да нападне Русия

Само за създаването на необходимата техническа инфраструктура и организацията на командния център USCYBERCOM, базиран във Форт Мийд, досега са похарчени над 500 милиарда долара.
В началото на май 2018 година президентът на Съединените щати повиши статута до ниво, равно на останалите осем команди, включително стратегическото командване на американския ядрен щит. Ръководител на специалното подразделение е генерал Пол Накасоне, който едновременно ръководи и АНС ( Агенция за национална сигурност).
И най-важното е, че Тръмп през февруари тази година разшири правомощията на Cyber Command да извършва самостоятелно настъпателни операции.
Дотогава ръководството на страната се страхуваше от възможните негативни последици от хакването на различни цели на територията на други държави.
Смяташе се, че намирането на възможности за скрито наблюдение и разузнавателна информация е едно, но пряка атака, си е съвсем друго. За такава пряка атака може и ядрена ракета да пристигне в отговор.

Решението за настъпателни кибер-операции трябва да бъде приемано лично от президента във всеки конкретен случай. Трябвам но, сега тези решения се вземат генерал Накасоне. А щом съществува тази информация, може да се направи извод, че някой си е направил труда я провери след възникването на определена активност.

Това не сваля отговорността обаче от самия Доналд Тръмп, който най-вероятно възлага определени задачи на подразделението.

 

Много често се случва така, че американските медии в търсене на сензация и по-големи хонорари са склонни да представят информация, която издава някои моменти от дейността на САЩ срешу други държави.
Подобен е случаят със статия в «Ню Йорк Таймс», в която открито се описва засилването на опитите на САЩ да поеме контрола над руската енергийна система чрез хакерски атаки. А все пак енергийната система на такава голяма страна като Русия не е шега работа.
Във въпросната статия се говори, че не става въпрос за едноктратен опит за пробив в руската ситема, а за централизирана методична работа.
Изданието изразява дълбока загриженост от факта, че явните настъпателни операции се водят излизат от контрола на ръководството на САЩ. Но това звучи по-скоро като опит за оправдаване или измиване на ръцете- един вид, ръководството на САЩ няма представа, че хакери опитали да атауват енергийната система на Русия. А както споменахме по-горе, все пак говорим за Русия, и едва ли такива американски напъни могат да останат незабелязани.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...