Европейският съюз си е поставил за цел да създаде 10 000 работни места в следващите 5 години, а инвестициите да достигнат 5 млрд. евро до 2020 година. Това обяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер при откриването на Европейските дни на развитието в Брюксел.

Юнкер посочи, че на всеки 5 секунди едно дете в света губи живота си. По думите му справянето с този проблем, който е изключително сериозен в Африка, както и с неравенствата, е отговорност на всички. Като решение на тези наболели проблеми председателят на Европейската комисия посочи инвестициите и създаването на нови работни места.

Генералният директор за международно сътрудничество и развитите в Европейската комисия Стефано Мансервизи заяви, че 26 души в света притежават толкова пари, колкото 3,7 милиарда души взети заедно. По данни на ООН за миналата година около 1,3 милиарда души в света живеят в бедност, като близо половината от тях са деца.

„В най-бедните страни се вижда много драматично как увеличаващият се брутен вътрешен продукт носи ползи за много малко хора, а не за цялото общество. Неравенството е едно от най-важните и трудно за решаване предизвикателство“, каза Мансервизи.

Тази ситуация увеличава чувството за несправедливост и подхранва недоволството, коментира белгийската кралица Матилда. Тя посочи, че всяка жена в район с конфликт или в бедна страна автоматично е поставена в неравностойно положение. Независимо дали става въпрос за достъп до вода, образование, здравеопазване или пазар на труда.

Кралицата на Белгия обаче очерта и някои положителни тенденции в борбата с бедността и неравенството, отчетени през последните години:

„Крайната бедност и детската смъртност намаляват. В световен мащаб никога не е имало толкова момичета, които да посещават училище. Ранните бракове също са по-малко. В световен мащаб броят на хората, които живеят в бедни квартали, спада, а достъпът до електричество се увеличава”.

Да разказваш историите на бедните, на мигрантите, чиято гледна точка често остава нечута, се е превърнало в основното занимание на Симона Карнино, която е журналист на свободна практика. Така работата ѝ в Централна Америка и Мексико я среща с жена, която се е върнала от Съединените щати. Там тя е оставила децата си, за да отиде при тежко болната си баба в Гватемала. След отпътуването си обаче тя няма как да се върне обратно в Съединените щати, тъй като ѝ е отказана виза. Така в продължение на години тя не е виждала децата си и единственото, което ѝ остава, е да чака и да работи – по 14 часа, както по думите ѝ и в САЩ.

Срещата на Симона Карнино с хора, които искат да напуснат страната си, я убеждава в това, че голяма част от тях не търсят по-лесния живот зад граница, а искат да имат възможността да работят и да се развиват.

„Повечето медии представят хората от Централна Америка като свободни, бедни и агресивни. Те имат толкова много причини да пътуват в чужбина. Аз срещнах много хора, тръгнали от Централна Америка към Съединените щати, мисля дори, че бяха хиляди. И повечето от тях бяха мотивирани. Те бяха активни, а не пасивни. Те не просто пътуваха, a това, което ги тласкаше, беше желанието да работят».

Тагове: ; ; ; ; ; ;