В Мурманска област на Русия се проведе съвместа експедиция на военнослужещи от Северния флот на Русия, представители на Руското географско общество и регионалния отряд «Верман» по търсенето на артефакти от времето на Съветско-финландската и Великата Отечествена война.

Особено внимание изследователите обърнаха на района на поста «Салла», езерата Кюлял и Кулуярви, хребета Колтанхариу и височината Кейнувар. Там бяха открити фрагменти от останки от немски войник с частично запазен жетон, образци от съветско и немско оръжие, елементи от екипировката, фрагменти от бронирана техника, предмети от бита, в това число детайли от корпуса и елементи от ходовата част на съветския танк БТ-7 и германския Т-II.

Бяха открити също винтовки съветско и германско производство, патрони, каски, лопатки и други предмети. Всички те ще бъдат предадени на Военно-историческия музей на Северния флот на Русия и неговите филиали, а най-запазените образци историческо въоръжение се планира да бъдат изпратени за реставрация.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;