Френският президент Еманюел Макрон обеща вчера да подпомогне опитите на новия президент на Украйна Володимир Зеленски да постигне мир в източната част на страната си чрез преговори с Русия, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.


На срещата на двамата президенти в Париж Зеленски каза, че «Европа няма да се чувства в безопасност, докато Русия се прави, че не съществува върховенство на закона».

Макрон каза, че ще продължи да работи за съживяването на преговорите в т.нар. нормандски формат, който включва Русия, Украйна, Франция и Германия. Френският президент призна, че през последните месеци в този формат не е бил постигнат особен напредък.

    «Скоро може да има среща на върха в Париж в нормандския формат, който да отчете какво е постигнато досега», цитира АФП думи на Макрон.

По думите му след идването на Зеленски на власт сега «има нови елементи» в процеса.

Зеленски обяви, че негов приоритет е «слагането на край на войната и връщането на анексираните украински територии», което не може да бъде постигнато чрез военни средства.

«Единственият ключ към мира са дипломатическият и санкционният натиск, така че ви моля да го запазите», каза той на Макрон. 

Разговорите на Зеленски в Париж бяха предшествани от негови срещи в Брюксел този месец с лидери на ЕС. На това негово първо пътуване в чужбина като президент той прикани Европа да засили натиска върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Източна Украйна. 

Киев и западните му поддръжници обвиняват Русия, че вкарва войски и оръжия през границата, за да подпомага сепаратистите. Москва отрича тези твърдения въпреки наличието на доказателства за противното, припомня АФП.

Франция като председател на Комитета на министрите в Съвета на Европа (СЕ) се стреми да предотврати излизането на Русия от организацията, защото това би било против интересите на руските граждани и «на всички, които виждат в СЕ средство за защита на своите права», каза Макрон, цитиран от ТАСС.

На съвместната пресконференция Зеленски се изказа против връщането на руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

«Русия не е изпълнила нищо от това, което трябваше. За връщането на Русия в ПАСЕ не бяха направени никакви стъпки», каза украинският президент.  

Заради подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна и «анексирането» на Крим през април 2014 г. руската делегация в ПАСЕ бе лишена от право на глас, както и от правото нейни членове да участват в ръководните органи на асамблеята и в наблюдателски мисии за избори.

Източник: Париж

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;