Напрежението между Иран и Вашингтон не отслабва, пише френското издание «Монд». Техеран ще започне да отслабва поетите ангажименти по контрола на ядрената си програма, освен ако страните, подписали договора през 2015 г., не дадат «положителни сигнали» за прилагането му, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще се изтегли от споразумението. Това съобщи БНР.

Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом определи това решение като «ядрено изнудване», пише британският вестник «Гардиън».

Говорителка на Държавния департамент на Съединените щати призова иранския режим «да не се снабдява с ядрено оръжие и да изпълнява ангажиментите си към международната общност».

В същото време Съединените щати обявиха, че изпращат още 1000 военни в Близкия изток «поради враждебното поведение на иранските сили и съюзени с тях групи» — решение, което повишава още повече напрежението между двете страни, след като миналата седмица Вашингтон обвини Техеран, че стои зад нападението срещу два търговски танкера в Оманския залив.

Тагове: ; ; ; ; ; ;