Съвсем неотдава литовските властиа ликуваха пред привържениците си, че вече край — на зависимостта от руския газ е сложена точката и Русия едва ли не е «победена». Литва била намерила други доставчици на синьото гориво.

Медиите гърмяха за достойнствата на втечнения газ на САЩ.

Но какво се оказа в края на краищата? Новият терминал в Клайпед се пълни с втечнен газ от Русия.

Ето това е вече новина и изненада!

Да поясним: Даля Грибускайте, бидейки президет на Литва, обяви курс на независимост от Русия. За да ускори тази «независимост», бе взет под аренда Терминала за втечнен газ  Independence (“Независимост”) . Той бе препълнен с американски втечнен газ, но … (eто тук започва веселата част) не се намериха купувачи — струваше им се твърде скъп този американски втечнен газ.

Така Литва бе принудена да поеме в терминала само 0.8 млрд куб.метра, а в същото време терминалът може да поема 4 млрд куб.метра. Към това добавяме и арендата, т.е. терминалът за литовската икономика по цена излетя до небесата.

Е, какво да се прави, нали искахте независимост, Грибускайте?

Виждайки, че нещата се насочват стремително към дъното, властите в Литва тръгнаха по друг път- те просто започнаха да купуват по-евтин втечнен газ не от САЩ, а от Русия. Вече в терминала има тра танкера с руски втечнен газ. Разбира се, Вилнюс се бърза да обяви това, че и до днес купува от «агресора» така необходимия му газ. Но от медиите нищо не остава скрито.

Тук следва логичният въпрос: трябваше ли да се отказват от евтиния тръбопроводен руски газ, за да купуват отново от Русия по-скъпия втечнен газ?

Ето такава странна независимост си достави Литва.

Да живее «демокрацията», да?!

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;