Черногорски дипломат призова да се изгори най-голямата православна църква в Подгорица

18 юни 2019-Нюз Фронт.

Съветникът на посолството на Черна гора в Турция Мирна Никчевич написа във Facebook, че ще “изгори църквата  с цялото л…. вътре”, коментирайки материала на друг потребител от службата в чест на Деня на Света Троица, която се състоя миналата неделя в Църквата на Христовото Възнесение в Подгорица — най-голямата православна църква храм в столицата.

 

Снимка: informer.rs 

Важно е да се отбележи, че говорим за Храма, който принадлежи на каноническата Сръбска православна църква, Митрополия Черноготско-Приморска.
В момента православието в Черна гора е в състояние на разкол, непризнатата черногорска православна църква работи паралелно в страната, която се ползва с подкрепата на прозападните власти и възнамерява да повтори «украинския сценарий».
Както съобщава местният портал «Вести», Никчевич отказа да коментира думите си пред журналисти.
Посолството на Черна гора в Турция също не отговори на искането, а черногорското външно министерство заяви, че това е лична кореспонденция с приятели.
Въпреки това тази позиция на представител на дипломатическата мисия предизвика реакция в Белград.
«Такива заявления са неприемливи и всеки, който може да каже това в 21-ви век, заслужава адекватно наказание.
Ако дипломат от Сърбия заяви, че иска да изгори черногорци, то различни международни организации незабавно ще го осъдят «, коментира външният министър на Сърбия Ивица Дачич.
Според него, в Сърбия, след това никой от служителите на МВнР не би могъл да продължи кариерата си.
По-рано в Черна гора бяха предприети редица мерки срещу Сръбската православна църква.
По-специално, беше приет дълго обсъждан закон, според който собствеността на Сръбската Православна Църква ще бъде прехвърлена на държавата.
Тогава президентът на Черна гора Мило Джуканович каза, че ще търси автокефалия за Черногорската православна църква, свързвайки това с независимостта от Сърбия и «европейския път». Официален Белград осъди подобни действия на съседите.
Причината за засилване на усилията за църковния сепаратизъм в Черна гора и Македония стана осигуряването на Томос на Украйна миналата година.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...