Не е толкова важно да се търсят мотимите по следния въпрос: защо Иран ще поиска да атакува танкерите в Оманския залив. По-важното е това, че преди 30 години САЩ вече били «унищожили половината флот на Иран» и напълно били способни да повторят «тази върховна победа».

Това сподели журналистът Брет Стивънс в статията си за  «The New York Times».

Авторът твърди, че точно Иран стои зад «пиратското» нападение над танкерите, макар иранското ръководство да отрича своята съпричастност, а уликите трудно могат да се нарекат убедителни.

«В екипа на Доналд Тръмп има проблеми с обективостта», споделя журналистът. 

В същото време той твърди, че нямат значение липсата на факти относно използването на снаряди, а е «нужна немалка доза самозалъгване», за да се счита, че Иран не е съпричастен към инцидента.

Стивънс нарича мотивите на иранската страна «второстепенен» въпрос.

Той дори не счита за странно, че атаката се е случила точно тогава, когато в Техеран е главата на японското правителство Синдзо Абе.

Говорейки за действията на американската администрация, авторът ги нарича страхливи.

Той призовава САЩ да се откажат от превърналия се вече в навик метод на Тръмп — «безсмислена критика с последващо бездействие» и да се премине към «нови правила», според които флотът на САЩ има правото да унищожи иранските военни кораби в международни води.

А ако Иран не пожелае да се примири, то, според автора, Пентагонът ще «потопи иранските кораби и в пристанищата, и в морето».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;