Командването на Кралския военно-морски флот на Великобритания изпраща в района на Персийския залив 100 спецназовци за защита на своите кораби след атаките над танкери в Оманския залив, съобщава The Times.
Според информация от изданието, охраната на британските кораби ще бъде обезпечена от морски пехотинци от десантно-диверсионния отрад, базиращ се около Плимут.
Те ще патрулират във водите на Персийския залив с военни кораби, а също ще обезпечават охраната на военните съдове и корабите на търговския флот, преминаващи през Ормузкия пролив.
За изпълнение на дадената задача във военно-морската база в Бахрейн ще бъде формирано специално подразделение на сили за бързо реагиране — 19-та целева група със специално предназначение.

По-рано от Министерството на външните работи на Великобритания обвиниха иранския Корпус на стражите на Ислямската революция в нападение над петролите танкери в Оманския залив.

На 13 юни се съобщи, че в Оманския залив бедстват два петролни танкера. По-късно се съобщи, че на корабите на избухнали взривове и е започнал пожар. Моряците бяха евакуирани от ирански спасители.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;