Съдебните слушания по делото на боеца от Националната гвардия на Украйна Виталий Марков, който е съпричастен към убийството в Донбас на фотографа Андреа Рокели преди пет години, са към края си.

За това съобщава финансираното от Държавния департамент на Съединените американски щати «Радио Свобода».

По време на съдебното заседание, което се проведе по-рано в град Павия, заключителното

слово бе предоставено на адвокатите на семейството на загинали фотограф, а също на журналистически обществени организации, които подкрепиха обвинението.

В частност, адвокатите настояват да получат за семейството на фотографа Рокели компенсация в размер на един милион евро за родителите на загиналия журналист и 800 хиляди евро за неговата съпруга.

Освен това, представителят на асоциацията на фотографите-фрилансери Cesura Lab поиска 15 хиляди евро като компенсация от Киев.

Както по-рано съобщи  News Front, Марков беше задържан още на 30 юни 2017 година в италианския град Болоня, след което прокуратурата на град Павия започна наказателно производство относно гибелта през 2015 година в зоната АТО на италианския журналеист Андрея Рокели и неговия руски колега Андей Миронов в района на населеното място Славянск.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;