Американската администрация принуди полските власти да се съгласят на поредното съглашение във военната сфера. Изгодата от сделката за Варшана още от началото предизвика съмнение. По-важното е, че под удара ще се окажат полските граждани.

Това сподели европейският политически наблюдател Янис Пападонис в коментара си за украинското издание «Голос».

Става дума за закупуването на повече от 30 американски изтребители-бомбардировачи пето поколение F-35, с които Министерството на отбраната планира да замени самолетите Су-22 и Миг-29, а също за създаването на нови военни бази за разполагането на американски въоръжен контингент, което ще струва на бюджета на страната повече от 4 милиарда долара.

Според експерта, Варшава фактически предава собствената си инфраструктура за ползване от Вашингтон. Но това е само една част от проблема, защото икономиката на страната може да НЕ издържи подобни разходи, на първо място ще бъдат засегнати средностатистическите поляци.

«Ясно е, че Вашигтон няма да вложи нито цент в нашумелите военни бази на територията на Полша, — отбеляза експертът. — Нещо повече, САЩ са готови да продадат на своите «партньори» военни самолети при свои условия, а това ще струва скъпо на Варшава».

В резултат на продажната политика на полските власти ще рухне полската валута, констатира Пападонис.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;