Москва е категорично против търговските войни и «боя без правила» в международната търговия. Това обяви руският президент Владимир Путин на Петата среща на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА) в Душанбе, Таджикистан, цитиран от ТАСС и други руски медии, съобщи News.bg.

Има реални търговски войни по света, предупреди Путин и добави, че възстановяването на доверието между всички държави е от изключителна важност. 

За съжаление някои държави се бият без правила, те сплашват и ликвидират конкуренти чрез непазарни средства, смята той.

Важно е да намерим начин за излизане от тази ситуация и да установим правила за справедливо икономическо сътрудничество, поясни руският президент. Според него най-малко социалните и хуманитарните въпроси трябва да бъдат изключени от търговските и икономическите ограничения, конкретно стоки от първа необходимост, лекарства и медицинско оборудване.

Той припомни, че тази тема е обсъждана на Петербургския международен икономически форум, който се проведе на 6-8 юни.

Междувременно руският лидер поздрави китайския президент Си Дзинпин, който днес навършва 66 г. Владимир Путин подари на Дзинпин руски сладолед, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков разкри, че Путин е провел кратък разговор «на крак» с турския лидер Реджеп Ердоган в кулоарите на форума. Не е планирана отделна среща.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;