Не бива да се изключва избягалата клика олигарси от Молдова да се опитат да се върнат в страната, за да вземат реванш.

Това заяви главата на новото молдовско правителство Майя Санду.

«Очевидна остава перспективата тези хора да се опитат да вземат реванш. Те са в състояние да се върнат, да възстановят силите си. Но вече ще им бъде значително по-трудно, защото гражданите успяха да почувстват вкуса на свободата. Убедена съм, че в бъдеще няма да допуснат това, което сътвори Плахотнюк», каза новият премиер-министър на Молдова.

ПЛАХОТНЮК ЗАМЕТАЕТ СЛЕДЫ: ДЕМПАРТИЯ УНЕСЛА С СОБОЙ ДАННЫЕ ПО КРАЖЕ МИЛЛИАРДА

Както по-рано съобщи News Front, след неуспешните опити за държавен преврат, скандално известният олигарх и лидер на Демократическата партия на Молдова Владимир Плахатнюк избяга от страната, както и неговите марионетки — в частност кметът на Оргеев Илан Шор, замесен в кражбата на един милиард долари от банковата система на страната.

Новите власти обещават, че ще настояват за екстрадиция на избягалите олигарси.

Нещо повече, Министерството на вътрешните работи стартира казатални дела срещу тях.

По-рано съобщихме, че скандално известният олигарх, лидер на Демократическата партия и узурпатор Владимир Плахотнюк, който вече избяга от страната, ще се сблъска с наказателни дела срещу себе си в Молдова.

Според вицепремиера и министър на вътрешните работи на републиката Андрея Настасе, делата срещу Плахотнюк ще започнат задължително, както и срещу неговия съратник Илан Шор. Настасе отказа да коментира информацията, че Плахотнюк вече е напуснал страната.

Припомняме, че Плахотнюк, както и Шор, са замесени в кражбата на милиарди долари от банковата система на Молдова. По-рано се съобщи, че част от документацията по разследването е изчезнала от архивите на парламента.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;