Всички кораби в Средиземно море трябва да спазват международното право и да спрат да пречат на операциите на либийската брегова охрана. Това заявиха вчера на среща във Валета, столицата на Малта, лидерите на седем европейски средиземноморски държави, предаде ДПА. Това съобщи БТА.


Въпреки критиките от страна на хуманитарни организации, малтийският премиер Джоузеф Мускат благодари на либийската брегова охрана за ролята й за спасяването на мигранти. Либийската брегова охрана, която връща мигрантите в Либия, след като прехване техните корабчета и лодки, върши добра работа, каза той.

Що се отнася до конфликта в Либия, Мускат призова за по-нататъшно сътрудничество с ООН и подчерта, че стабилността в Африка е от ключово значение за Средиземноморския регион.

Лидерите на седемте страни (Италия, Франция, Малта, Кипър, Гърция, Испания и Португалия) приеха обща позиция по редица ключови въпроси в навечерието на срещата на върха на ЕС следващата седмица.

Те обаче избегнаха разногласията си по деликатната тема за миграцията и по-конкретно за позицията на Италия, която от една година не приема кораби на хуманитарни организации в своите пристанища. Вместо това седемте страни се ограничиха с общи принципи като необходимостта от укрепване на външните граници на ЕС и от обща и солидарна миграционна политика, отбелязва Франс прес.

Седемте страни се договориха да бъде поставена цел пред ЕС да сведе въглеродните си емисии до нула до 2050 г. Те освен това одобриха принципа за минимална заплата и базисна социална защита във всички държави от съюза, както и за създаване на общ бюджет за еврозоната, съобщи Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон призова за продължаване на реформите в еврозоната, след като министрите на финансите от блока предприеха стъпки към по-тясна интеграция, без обаче да постигнат споразумение по спорните въпроси като общия бюджет на еврозоната, предаде Ройтерс.

   «Тази първа стъпка не е достатъчна и ние трябва да направим повече», призова Макрон. Той подчерта необходимостта «от стабилно функциониране на еврозоната, европейски гарант за депозитите».

Френският президент призова Турция да спре с «незаконните действия» в изключителната икономическа зона на Кипър и предупреди, че ЕС няма да отстъпи по този въпрос.

Страните членки на съюза призоваха Турция да се откаже от плановете си за офшорни сондажи за природен газ в район, за който кипърските власти казват, че е част от изключителната икономическа зона на страната, припомня Ройтерс.

    «Искам да повторя солидарността си с Кипър и моята подкрепа и уважение за неговия суверенитет. Турция трябва да спре с незаконните дейности в изключителната икономическа зона на Кипър», каза Макрон.

ЕС ще предприеме мерки срещу Турция, ако продължи с незаконните действия, предупреди от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС.

Кипърският президент Никос Анастасиадис благодари на останалите участници в срещата в Малта за подкрепата по въпроса, предаде ТАСС.

Източник: Валета

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;