По време на военния конфликт в Грузия през август 2008 г за «освобождаването» на Южна Осетия и Абхазия руските военни неочаквано получиха ценен подарък: пет «Хамъра» на Корпуса на морската пехота на САЩ.

«Хамърите», принадлежащи на 6-ти батальон за връзка от 4-та МТО на МП на военната полиция, бяха завзети заедно с това, което «Вашингтон Таймс» нарече «чувствително комуникационно и електронно оборудване» в товарния контейнер в стратегически важното черноморско пристанище Поти, където те очакваха изпращане в САЩ след съвместните военни учения между САЩ и Грузия предишния месец.

Ученията, както става ясно, не успяха да предотвратят отговора на Русия.

Ето как, според съобщението на  Independent, се е случило събитието»:

«Днес сутринта в Поти, на Черно море, руските сили блокираха дотъпа до военните обекти и отбуксираха ракетния катер «Диоскурия», един от най-съвременните кораби на ВМЗ на Грузия. След няколкf минути се чу мощен взрив.

След няколко часа фотографът на Associated Press видя, че руски камиони и бронетранспортьори напускат пристанището, върху БТР-ите стояха около 20 човека със завързани очи и в белезници. Представителят на пристанището Едуард Машевориани каза, че тези хора са грузински войници.

Петте «Хамъра» може би не са най-важната присобивка: тогавашния командващ КМП генерал Джеймс Т. Конвей заяви, че са били завзети четири «обикновени Хамъри» и един — брониран вариант, в същото преме представителят на европейското командване на САЩ лейтенантът от флота Кори Баркър каза за Marine Corps TImes, че в машините не е имало никаква «съвременна апаратура за следене или средства за шифроване».

(Анатолий Ноговицин, заместник на руския началник щаб тогава сподели, че вонните са намерили в транспортните средства «много интересни неща»).

«Но, дявол да го вземе, ние искаме да си получим нашите Хамъри», добави американският военен.

«Мисля, че имаме намерение да изпратим на руснаците сметката и да им кажем, знаете ли какво, момчета — или платете, или ни върнете нашите машини», каза тогdва Конвей. — «Така не се прави бизнес».

Е, руснаците в случая не са правили бизнес, Конвей.

Няколко месеца след събитията в Грузия през 2008 година Барак Обама спечели президентските избори и постигна уж «рестарт» с правителството на Русия. През 2010 година, когато новият Договор за намаляване на стратегическите настъпателни въоръжения започна да си пробива път през Сената, законодателите отхвърлиха закона, който би поискал връщането на «цялата военна техника, принадлежаща на САЩ, която е била конфискувана» от руснаците.

Но какво се случи с тези «Хамъри»?

Според съобщението на  Associated Press от онова време, Ноговицин е заявил, че Русия разглежда Хамърите като «бойни трофеи и затова не е длъжна да ги връща».

Петя Паликрушева

Russian documentary on War in South Ossetia between Russia and Georgia

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;