Да, наистина тази сага продължава вече няколко месеца, мисля че повече от година, ако сме по-точни. Като и двете страни (САЩ и Турция) хвърлят вината на другата, че се е стигнало до тази покупка.

Нека само да кажем, че преди около две години и малко Турция искаше да купи такива противовъздушни установки от Китай, тогава обаче под американски натиск те се отказаха. Сега обаче нещата очевидно вървят към финализиране“, каза пред БНР проф. Владимир Чуков, специалист по Близкия Изток и Балканите.

Той коментира думите на президента Реджеп Ердоган, че въпросът за руските зенитни ракетни системи С-400 е приключен и Турция вече ги е закупила.

Според проф. Чуков „много важни са причините“ сделката да отива към финализиране и те се коренят в принципите на турската външна политика.

„Моето лично усещане е, че тази твърдост на турската страна може да бъде мотивирана с това, което ние във външната политика наричаме национална чест или национално достойнство.

Какво имам предвид, че Турция казва – ние, когато ви поискахме „Пейтриът“ (американски зенитни комплекси), вие тогава не ни го дадохте, Конгресът отказа.

Сега обаче, когато ние тръгнахме да купуваме от Русия, опонент номер едно на НАТО, сега вие ни натискате и поставяте ултиматум“, каза той в предаването „Хоризонт за вас“.

Из интервю на Лъчезар Цветков с проф. Владимир Чуков за предаването “Хроизонт за вас“ по програма “Хоризонт“

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;