Нови тайнствени инциденти с морски кораби станаха край бреговете на Иран, отбелязва «Комерсант» в материал за вчерашните нападения срещу двата танкера в Оманския залив. Това е вече вторият инцидент с танкери в същия залив от месец насам. Това съобщи БНР.

От Централното командване на Съединените щати показаха видеозапис, на който според тях ирански военни свалят неизбухнала мина от танкер, пострадал в Оманския залив, съобщава «Газета».

Според експерти обвиненията срещу Ислямската република са преждевременни, пише «Известия». Корабите може да са били нападнати от сили, желаещи да подтикнат Съединените щати към пряк военен сблъсък с Иран — арабските монархии или и спецслужбите на Израел, смята анализатор от Руския институт за стратегически изследвания.

Според експерт от руския Център за военноморски анализ нападението може да е извършено от подводни диверсанти — професионалисти.

Занапред всички танкери ще бъдат с допълнителна охрана и в региона ще действат подсилени морски патрули, заявяват представители на норвежката компания «Фронтлайн» — собственик на един от танкерите, нападнати в ирански води.

Експлозиите на танкери може да вдигнат цените на петрола, но е ясно, че никой от големите играчи няма да прави такива неща. Кой взривява танкери и каква е целта му — засега въпросът остава без отговор. А ситуацията става все по-напрегната и по-мистериозна, заключава «Взгляд».

Тагове: ; ; ; ; ; ;