Главният милитарист на Белия дом внезапно заговори за мир в Донбас

14 юни 2019-Нюз Фронт.

Победата на Владимир Зеленски на президентските избори в Украйна, дава възможност за разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас, който продължава шеста година.

Това изявление направи, традиционно известния с радикалните си милитаристични инициативи, съветник на президента на САЩ по въпросите за национална сигурност Джон Болтън след среща със специалният представител на Белия дом по въпросите за Украйна Курт Волкер.

 

Според думите на Болтън прекратяването на войната в Донбас е ключово условие за нормализиране на отношенията между Русия и САЩ.
В същото време той побърза да отбележи, че Русия също трябва да „изпълни своята част“ от споразуменията, въпреки че Москва, както многократно е заявявала, не е страна в конфликта.

 

Ние (с Кърт Волкер) обсъдихме ситуацията в Украйна и се съгласихме, че изборът на Владимир Зеленски за президент отваря нови перспективи по въпроса за мира”, пише Болтън в социалната мрежа.

 

Както вече беше съобщено от News Front, прекратяването на огъня в Донбас беше едно от основните обещания на Владимир Зеленски по време на неговото встъпване в длъжност. След това той увери, че е готов за всичко и дори се съгласи да се сбогува с президентството и да се откаже от президентския пост, в случай не изпълни обещанието си.
С идването обаче на новият президент, обстрелите по народните републики на Донбас само се увеличи, което показва, че ВСУ се подчинява на други сили, но не на новия президент.

 

Привидно миролюбивата реторика на Болтън обаче звучи неубедително, като се има предвид, че за 2020 година САЩ отделят внушителна сума за военна «помощ» на Украйна.

 

Продължаваме да следим темата в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...