13 юни 2019-Нюз Фронт.

Въпреки факта, че дори Европейският съюз и Съединените щати признаха за легитимно молдовското правителство, сформирано от Социалистическата партия и блока АКУМ, Министерството на външните работи на Украйна оправдава действията на узурпатора Владимир Плахотнюк и неговата Демократическа партия.

В заявление на украинското дипломатически ведомство след посещението на специалния представител на Украйна Виктор Крижановски в Кишинев се казва, че Киевският режим признава както законното правителство на Мая Санду, така и старото правителство, което отказва да подаде оставка.

 

Освен това украинският дипломат проведе преговори с Мая Санду и с назначения от олигарха Влад Плахотнюк -Павел Филип. След резултатите от тези срещи, украинското външно министерствоотбеляза, че за Киев е важно Молдова да се движи по пътя на европейската интеграция и демократично развитие.

 

Заслужава да се отбележи, че двусмислената позиция на украинската дипломатическа мисия начело с Павел Климкин може да е свързана с факта, че подбудителят на молдовския преврат Владимир Плахотнюк има близки отношения с бившия президент на Украйна Петро Порошенко, който има влияние върху Климкин.

 

Напомняме, че събота, три месеца и половина след изборите, в страната се появиха председател на парламента и премиер, но ДПМ ( партията на Плахотнюк) отказа да признае поражението си и, провъзгласявайки свое протеже за»президент» на страната, промени реториката, насърчавайки идеята за преизбиране на парламента през есента,а заедно с това провеждане на изборите за държавен глава.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;