Американският президент Доналд Тръмп пристигна във Варшава, където проведе преговори с полския си колега Анджей Дуда. След срещата обяви, че Полша ще изплати на САЩ 8 милиарда долара.

Става дума за договори за доставката на американски втечнен природен газ. По-рано Варшава вече подписа три споразумения, на базата на които доставките ще започнат през 2022 година  — след края на договора с «Газпром». Но Тръмп натовари Полша с още два договора, които Анджей Дуда така и не успя да откаже да подпише.

«Днес нашите страни подписаха споразумение за допълнителна доставка на 2 милиарда кубични метра втечнен природен газ на стойност 8 милиарда долара», заяви главата на Белия дом.

Полският президент на свой ред побърза да увери, че подобно сътрудничество «обезпечава разширяването на броя на източниците на доставки, а също се отразява благоприятно върху енергийната сигурност на страната».

В края Дуда добави, че сътрудничеството с Вашингтон — «това е добър бизнес».

Освен това, Доналд Тръмп подкрепи реализирането на проекта за газопровод «Балтийска тръба», който ще обезпечи на Полша доставка на газ от Норвегия.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ;