13 юни 2019-Нюз Фронт.

Бившият американски президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт посетиха Косово в сряда, където властите на самопровъзгласената република отпразнуваха 20-годишнината от присъствието на войските на НАТО в спорния край. Американските политици бяха посрещнати с голяма благодарност за военното и политическо участие на Вашингтон в разделянето на южната му територия от Сърбия.

На част от „важната годишнина”, Мадлин Олбрайт получи от ръцете на президента на „Косово”, бившия командир на албанските терористи Хашим Тачи, орден на свободата.  Но това не беше всичко. В същия ден беше установен паметник на Мадлин Олбрайт, който поставиха на булевард носещ името й. Не си мислите, че Бил Клинтън е имал повод за завист, защото негов паметник вече има в Косово. Внимание заслужава и булевард, носещ името на бившия британски премиер Тони Блеър.

 

Световни и балкански медии с ирония наблюдаваха тържественото идолопоклонение от страна на «косовския елит» пред западните господари на спорния край, който често и не без основание е наричан АмериКосово.

Наблюдателни отбелязаха поразителна прилика между брозновия бюст на Мадлин и лидера на Югославия Йосип Броз Тито.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;