Най-новата руска ракета от системата на ПРО ПРС-1М е най-бързата ракета в света и може да стане «истинско оръжие за края на света», пише немското издание Stern.

«Надпреварата във въоръжаването между великите държави продължава непрекъснато. Понастоящем Русия, както изглежда, има предимство в областта на особено бързите ракети —  хиперзвуковото оръжие», отбелязват авторите на статията.

Както уточнява изданието, става дума за руската противоракета ПРС-1м, която е създадена в случай на вероятна ядрена война».

«Тази противоракета…е предназначена за прихващането на ракетите на САЩ и за защитата на Москва и други градове», се казва в статията.

Отбелязва се, че скоростта на ракетата може да достигне  4 км/сек, а далечинита на полета е 350 километра.

«ПРС-1М е истинско оръжие за края на света, което може да се използва само във война, която ще унищожи света», правят извода си авторите на изданието.

По-рано Military Watch съобщи, че системита на ПРО на САЩ не е  достатъчно модернизирана, за да се противопостави на съвременните ракети на Русия и Китайската Народна Република.

По-рано съобщихме, че Русия извърши успешен пуск на нова ракета за ПРО, която може да отблъква ударите на Запада, пише Daily Mirror. Както отбелязва изданието, макар все още да не е ясно за каква ракета става дума, предполага се, че това е ПРС-1М, която може да се комплектува с ядрена бойна глава с мощност няколко килотона.

Макар в Кремъл да отказват да уточнят за пуска на каква точно ракета става дума, предполага се, че това е смъртоносната противоракета ПРС-1М, играеща ключова роля в защитата на Москва и прочие стратегически обекти в региона от потенциалния удар на ракетите на НАТО или който и да е друг противник.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;