Съединените Щати се договориха с Полша за разполагането на полска територия на ескадрила американски разузнавателни безпилотни самолети MQ-9 в рамките на договора за сътрудничество в сферата на отбраната, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.
США разместят в Польше эскадрилью разведывательных беспилотников

  • Reuters

Това се казва в съвместната декларация за отбранителното сътрудничество, подписана от американския и полския лидери Доналд Тръмп и Анджей Дуда.

«Създаването на ескадрила за разузнаване, наблюдение и рекогносцировка (предварителен оглед на позициите на противника в района на предстоящите бойни (или учебни) действия) на ВВС на САЩ MQ-9 в Полша», гласи съобщението от пресслужбата.

Отбелязва се, че САЩ и Полша планират да обменят информация за реализирането на съвместни отбранителни цели.

Според договора, Полша трябва да обезпечи инфраструктура за разполагането на американски военни и техника.

В частност, в Полша се планира изграждането на ново летище и създаването на няколко центрове за бойна подготовка за военнослужещи от двете страни.

По-рано Тръмп заяви, че Полша ще предостави на САЩ база и инфраструктура за присъствието на повече от хиляда американски военнослужещи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече решението на САЩ да увеличи военното си присъствие в Полша потвърждение на «твърдата ангажираност» към сигурността в Европа.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;