Япония и Съединените щати провеждат съвместни учения в Южнокитайско море, в което участва американският ядрен самолетоносач «Роналд Рейгън», както и хеликоптероносач на японските сили за самоотбрана «Изумо», съобщи News.bg.

Според вестник «Санкей», цитиран от ТАСС, маневрите си поставят за цел да сдържат Китай.

Учението е започнало на 10 юни, в него участват и японски разрушители «Мусаме» и «Акебоно», практикува се предимно съвместно маневриране.

Изданието отбелязва, че се споменава Китай, тъй като страната активно усвояване на територии в Южнокитайско море и участва в спорове с редица страни от Югоизточна Азия.

«Роналд Рейгън», е един от най-големите военни кораби в света. Той може да превозва до 90 самолета и хеликоптери от различен тип.

Японският хеликоптероносач «Изумо» е в дългосрочен план за обиколка от края на април. През това време той акостира в пристанищата на Малайзия и Сингапур.

Япония заяви преди година, че ще преоборудва «Изумо» в самолетоносач за стелт F-35М поради заплахата от морска експанзия на Китай.

Съединените щати остават най-мощната държава в света, но се появяват национални съперничества и ние признаваме важността на стратегическото съревнования както с Китай, така и с Русия, тъй като те оспорват регионалния ред», коментира в края на миналата година Шиндзо Абе във връзка с одобрената от правителството 10-годишна отбранителна програма на Япония.

Териториалните спорове на Китай в Южнокитайско море са с Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините по отношение на собствеността на островите Парасел и архипелага Спратли.

Основната причина за конфликта е опитът на Пекин да установи контрол, включително за сметка на военния компонент, върху района около пролива Малака, през който преминава около 60% от китайската търговия и до 80% от китайския внос на въглеводороди.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;