12 юни 2019-Нюз Фронт.

Скандалният олигарх и узурпатор на властта в Молдова Влад Плахотнюк, беше един от обвиняемите в сензационното похищение на един милиард долара от банковата система, но документацията за разследване на престъплението изчезна от архивите на парламента заедно с ръководството на Демократическата партия на Молдова (ДПМ).

 

 

 

Според данни, изчезването е било разкрито по време на заседание на новата комисия за разследване на молдовския парламент по разследването на «кражбата на века».

Когато депутатите се обръщат в апарата с искане за предоставяне на документите, които бяха събрани по време на управлението на Демократическата партия на Плахотнюк, се оказва, че някои от тях просто липсват. И никой не знае как са изчезнали.

«Бяхме информирани, че ако е останала поне някаква документация по комисията [под ръководството на заместник-председателя на ДПМ Марчела] Радукан, то по комисията под ръководството на депутатът-комунист Олег] Рейдман, е останало единствено постановление за създаването й.»-заяви ръководителят на новата комисия Александър Слюсари, отбелязвайки, че ситуацията е «изключително подозрителна».

 

Както отбеляза депутатът, още следващата седмица комисият ще започне слуашанията на показанията на чиновници, които са били наясно със ситуацията в банковата система на Молдова.

Като се има предвид, че Демократическата партия на олигарха Плахотнюк, замесена в присвояване, загуби статуса си на управляваща партия, е възможно документите да са били иззети именно от демократите в опит да покрият следите си преди започването на възможни сериозни разследвания от новото правителство, което си поставя за цел борба с олигархията.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;