Западът реално оценява опасността от Русия и Китай като от две отделни държави, но там не могат и да си представят заплахата от съюза между двете страни.

Това пише «Bloomberg».

По време на Студената война Москва и Пекин в голяма степен се държаха далеко един от друг, пишат в СМИ, но ситуацията в последните години показва, че страните вървят към сближаване, което може да прерасне в създаването на пълноценен алианс, притежаващ всички ресурси, за да подчини Евразия, а тази тенденция може да се превърне в определяща за 21 век.

Както отбелязва изданието, в момента има достатъчно причини за сближаването между Русия и Китай, а очевидната конфронтация със Запада е само върхът на айсберга. Трябва да се отчита и фактът, че КНР, превръщайки се в пълноценна свръхдържава, се сблъсква с проблема около пренаселването и недостига на природни ресурси, в същото време Русия притежава големи територии и внушителни запаси от суровини.

На този фон страните от Запада трябва да се придържат към едно просто правило, което, както пишат авторите, е било огласено във филма «Ловци на духове» — лъчите да не се пресичат.

Позовавайки се на трудовете на аналитиците Хелфорд Макиндър, авторите отбелязват, че нацията, която подчини Евразия и Африка, ще господства в света. В същото време, според версията на офицера от ВМС на САЩ Алфред Тайър Мехън, морските държави, а именно САЩ, Великобритания и други, могат да конкурират държавата, подчинила Евразия.

Независимо от това, че двете теории на този етап не отразяват съвременните реалности, те могат да се превърнат в основа за геополитически течения за столетия, се казва в статията.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;