12 юни 2019-Нюз Фронт.

Комитетът по въоръжените сили на палата на представителите на конгреса на САЩ иска от Пентагона да изготви стратегия за противодействие на Русия в Черно море.
Такава разпоредба се съдържа в законопроекта за разходите за отбрана за 2020 година, който бе представен от ръководителя на комисията — демократът Адам Смит.
Документът също така призовава за провеждане на оценка на военноморския потенциал на Руската Федерация и Украйна и за отпускане на военна помощ на Киев в размер на 250 милиона долара, като освен това смята за необходимо увеличаването на американското военно присъствие в Европа.

 

Според експерти Вашингтон по този начин се опитва да подхранва мита за «руската заплаха» и се опитва да запази влиянието си в Европа под претекст за противопоставяне на Москва.

Ръководителят на комитета по въоръжените сили на палатата на представителите на конгреса на САЩ Адам Смит призова Пентагона да разработи стратегия за противодействие на Русия по Черно море. Това се съобщава в законопроекта за отбранителния бюджет на САЩ за 2020 година, който политикът представи.

 

„Комитетът възлага на министъра на отбраната заедно с министъра на външните работи да изготви доклад за стратегията на САЩ за противодействие на заплахите, произтичащи от Русия в Черно море.
Докладът трябва да бъде представен на комитетите по отбраната на Конгреса, както и в комисията на Камарата на представителите по външните работи и в комисията по външни отношения на Сената не по-късно от 15 октомври 2019 година”, — се казва в документа.

По-специално, според американските законодатели, докладът трябва да съдържа „стратегията на САЩ за съвместна работа със съюзници и партньори за противодействие на агресивните действия на Русия и гарантиране на свободата на корабоплаването в съответствие с международното право, както и за защита на правата на навигация на съюзниците и партньорите в Черно море и „стратегия за противодействие на злонамереното влияние на Русия, за укрепване на принципите на демократично управление и върховенство на закона, както и на общоприетите ценности в Черноморския регион.

В допълнение, от Пентагона се изисква да оцени «военния потенциал на Русия, включително военно-морския потенциал, както в самотоЧерно море, така и в прилежащата територия», и да «разработи стратегия за противодействие на този потенциал».

Като пример за „агресивните действия на Русия” се цитира миналогодишният инцидент в Керченския проток. Стандартно се осъжда «окупацията» на Крим. Отделно на Москва се приписват опити да използва Черноморския регион за «насърчаване на злонамерени дейности на Балканите и в други части на Европа».

Черно море отдавна интересува американците, заяви политологът Александър Асафов в интервю за RT.

«Съединените щати и повече от 20 страни-членки на НАТО провеждат учения от 90-те години на миналия век, което показва, че Вашингтон вижда заплаха за себе си в Черноморския флот на Русия.»

През 2019 година ученията Sea Breeze ще се проведат от 1 юли до 12 юли в областите Одеса, Николаев и Херсон в Украйна, в съседство с Крим.

По-рано заместник-министърът на външните работи Григорий Карасин нарече провеждането на тези маневри «опасна идея».
На среща на външните министри на НАТО във Вашингтон в началото на април, ръководителите на външните министерства на военния блок решиха да увеличат присъствието си в Черно море и да засилят сътрудничеството си с Украйна и Грузия.
На 4 юни по време на среща в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, украинският президент Владимир Зеленски призова алианса да положи допълнителни усилия, за да гарантира сигурността в Черноморския регион.

 

В новия законопроект за разходите за отбрана Съединените щати също така предлагат на Украйна да се предостави военна помощ в размер на 250 милиона долара- тоест, пряка инвестиция в продължаване на войната срещу Донбас.
Също така, според текста на законопроекта, Министерството на отбраната на САЩ трябва да представи на Конгреса «оценка на недостатъците на военноморския потенциал на Украйна, които могат да бъдат подобрени в рамките на съществуващите правомощия». Тоест, по никакъв начин САЩ не смятат да се отказват от използването на Украйна и продължаването на провокациите срещу Русия, с включването на Европа и Балканите.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;