Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт обясни днес в Прищина, че Косово е независима държава и заслужава да бъде призната като такава, съобщава косовската медия РТК, предаде News.bg.

«Гордея се с всичко, което направихме, за да постигнем това. Никога няма да забравя военните години, хората скандират «Благодаря ви, САЩ», обяснява тя.

Според Олбрайт, «САЩ направи правилното нещо. За мен е чест да бъда тук с вас. Косово е независима държава и затова заслужава да бъде призната» допълва тя.

Олбрайт е на посещение в Косово по случай 20-ата годишнина от разполагането на войските на НАТО.

Тя направи своя коментар след среща с лидерите на Косово и е удостоена с «Орден на свобода» от президента Хашим Тачи и пощенска марка с нейния образ от премиера Рамуш Харадинай.

Вчера Косово награди бившия президент на САЩ Бил Клинтън с медал «Орден на свободата» като благодарност за подкрепата му за бившата сръбска провинция, която се отдели от Белград преди 20 г.

Редица чуждестранни високопоставени лица пристигнаха в Косово за церемонията. Сред тях е и бившият генерал на САЩ Уесли Кларк, който командва войските на НАТО по време на въздушните удари през 1999 г., и бившият хърватски президент Степан Месич.

«Чудесно е да се видят усилия за демокрация, парламент, президент, икономика и лидерство. Знам, че бъдещето е светло, защото хората на Косово имат смелостта и мъдростта да вземат правилните решения и да отведат страната си на Запад. Западът от своя страна ще прегърне тази страна и ще й помага в бъдеще … Надявам се да се върна отново тук, когато Косово стане член на НАТО», коментира Уесли Кларк.

Тагове: ; ; ; ;