«Вече две години вилнее белият терор на черноризците на Мусолини. Първите жертви са земеделските социалистически кооперативи.

Горят червени клубове и редакции, къщи и ниви. Само за седмица в долината на река По са убити 43 комунисти и социалисти, други (212 са арестувани, изгорени са 38 клуба). Само в градчето Рокастра да Тоскана, само в една нощ са убити 10 души, 30 са ранени, със запалителни бомби са изгорени 15 къщи. В Пиза убиват учителя-социалист Камего пред учениците в класната стая. Във Фосомброне окачват на една лека кола комуниста Валенти — пребит, с отрязани уши и нос, агонизиращ, разкарват го за сплашване и назидание. Пълчища фашисти превзеха Ферара, Болоня, Навара, Равена, в Рим опустошиха Съветската мисия, опожариха Синдикалния дом, нахлуха в жилището на депутата-социалист Музати и го подпалват, в Милано разгромяват редакцията и печаницата на в. «Аванти».

В Торино опожаряват Камарата на труда и редакцията на в. «Ордине нуово», организират наказателни акции в съседните градове и села, оставят след себе си пожарища и обезобразени трупове…».

Иво Андрич, 1923, из «Югославска нива»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;