12 юни 2019-Нюз Фронт.

Мисията на НАТО в Косово и Метохия (КФОР) днес празнува 20-годишнината от своето присъствие в провинцията.

Тогава, след тримесечна война и бомбардировките по Югославия, почетни гости пристигнаха в Прищина — тогава американският президент Бил Клинтън и държавният секретар Мадлин Олбрайт.

 

 

В навечерието на годишнината, на 11 юни Клинтън пристигна в Прищина. Той се срещна с министъра на външните работи на самопровъзгласената «Република Косово», Беджет Пацоли.

 

«Косово е вашата успешна история за създаването на държавата,» ,- написа по повод пристигането на американския гост косовския министър.

Както припомнят балкански медии във връзка с посещението, в «Косово» са нарекли булевард в чест на Бил Клинтън и дори са поставили бюст на американския политик в центъра на » столицата » на (Амери)Косово.

Трябва да се отбележи, че докато в Прищина празнуват юбилея си почти като втория ден от «независимостта», в страните от НАТО сдържано коментират последиците от събитията от преди 20 години.
Така британското издание «Гардиън» в статията за годишнината от събитията в Косово се чуди дали срокът на мироопазващата мисия не е твърде дълъг — 20 години, въпреки факта, че косовският проблем далеч не е решен днес.

Предложението за намаляване на броя на членовете на мисията на НАТО в Косово нееднократно беше повдигано.
Но САЩ предявиха, както смятат самите те, сериозни аргументи против такава стъпка.

«След Афганистан и Ирак, ние се нуждаем от резултати. Тук можем да имаме истинска победа», — коментира пред британското издание високопоставен политик пожелал да остане анонимен.

Британското издание напомня, че през 1999 година сръбската армия напуска Косово под натиск от западни, включително военни, сили. А с намесата на НАТО започват бомбардировките по Югославия.
Тогава, през 2008 година, Косово едностранно обявява независимост, на която Сърбия и Русия се противопоставят дори сега.
Между Белград и Прищина все още няма мирно споразумение, където президент е, както подчертава Гардиън, Хашим Тачи, бивш командир на Армията за освобождение на Косово. И дори последните преговори за възможна обмяна на територии между Централна Сърбия и Косово се провалиха.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;