Пропагандата  — това е средство за разпространение на идеи. Както истински, така и лъжливи.

А да лъжеш самия себе си — това означава да не признаваш грешките си, да се опитваш да убедиш самия себе си, че си идеален.

Най-яркият пример за това е Турция. В продължение само на едно поколение от 1894 до 1923 г. тя няколко пъти се опита да унищожи напълно немюсюлманското малцинство, но упорито отрича това.

Сега да погледнем десанта на съюзниците в Нормандия

Тези дни отпразнуваха 75-та годишнина от десанта. Според СМИ, които са единодушни в  мнението си, съюзниците в тази операция са започнали и осъществили освобождаването на Европа от нацизма.

Обаче: всички знаят, че това съвсем не е така.

Десантът на войските не беше съюзническа операция. Това беше операция само на Британката империя с участието на американкия експедиционен корпус. Десантът не предполага «освобождаването на Европа».

Целта на десанта е  да се извърши «марш към Берлин» и да се откъснат от Третия Райх тези парченца, които биха могли да бъдат завзети от стремителното настъпващата Червена армия на СССР.

Французите не посрещат този десант с радост, а с ужас. Робер Жоспен (баща на бившия премиер Лионел Жоспен) осъжда в статия пренасянето на военните действия на територията на Франция. Францизите погребали 20 000 човека, загинали в резултат на англо-саксонските бомбардировки, извършени единствено с цел диверсия.

В Лион  заедно с «държавния глава» екс-маршала Филип Петен се провежда масова манифестация срещу англо-саксонското доминиране. А главата на свободна Франция генерал Шарл де Гол отказва да участва в каквото и да било честване на тази злощастна операция.

Историята е по-сложно нещо от филмите за каубои.

Тони Блеър по време на 60-та годишнина твърдеше, че Обединеното Кралство е влязло във войната за спасението на евреите от «Шоа». Но унищожаването на евреите започна в Европа след Вензейската конференция през 1942 година.

Сега да погледнем към площад Тянанмън

Не престават да ни внушават, че жестокият имперски режим на Китай е извършил кървава разправа над няколко хиляди свои граждани, които се били събрали мирно на главния площад в Пекин, защото искали малко свобода.

Но ние знаем, че и това е лъжа.

Митингът на площад Тянанмън не е бил организиран от обикновени граждани. Това е бил опит за държавен преврат от страна на премиера Чжао Цзян.

Истината е, че стотици военни машини били разбити, докато срещу «мирните демонстранти» да се изправили хората на Дън Сяопин.

На площада присъствали специалистите от САЩ по цветните революции, сред които и Джен Шарп. Те ръковедели хората на Чжао Цзян.

Европейският съюз

Преминаха изборите за Европейски парламент. В рамките на няколко седмици ни «хранеха» с лозунги, че «Европа — това е мир и процъфтяване» и че ЕС е кулминацията на европейската мечта.

Но ние знаем, че и това е лъжа.

Европа, според Шарл Де Гол, е континент, простиращ се от Брест до Владивосток. И това е култура на откритостта и сътрудничеството. Това не е ЕС, който е главно само антируско учреждение — продължение на «марша към Берлин», започнал с десанта в Нормандия.

ЕС — това не е мир в Кипър. Това е подло прикриване на въоръжената турска окупация на острова. Това не е процъфтяване, а икономическа стагнация, докато останалият свят се движи напред.

ЕС няма никакво отношение към европейската мечта в периода между двете войни.

Червената армия се стараеше да установи политически режими, служещи на общото благо, на общия интерес.

Нима светът е сляп?

Ние сме длъжни да различаваме истината от лъжата. Не можем да празнуваме освобождението на хитлеризма, ако убеждаваме самите себе си, че от него са ни спасили англо-саксонците.

Да, можем да осъждаме Дън Сяопин за жестокостта му, но чрез тези си действия той спаси държавата си от завръщането на колониализма.

Ако не спрем да лъжем самите себе си и да скриваме подлите си престъпни дела, тогава не бива да сме изненадваме, че продължаваме и продължаваме да сме роби.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;