Ако след напускането на Жан-Клод Юнкер Еврокомисията бъде оглавена от представител на Австрия или Испания, то за ЕС ще настъпи скоропостижен и безславен край.

Това в сряда, 12 юни, сподели израелският аналитик Соломон Ман, коментирайки предложението на президента на Франция Еманюел Макрон да се назначи за глава на Еврокомисията Ангела Меркел, която в следващата година напуска поста канцлер на Германия.

Според експерта, Макрон, бидейки финансист, прекрасно разбира заплахата от безпрецедентнаjd криза на финансовата система на ЕС, затова и иска да постави на поста «проверен и свой човек, който да лансирана политиката му».

«На поста глава на ЕК Макрон не би искал да види италианеца (главата на Европейската централна банка Марио) Драги. Париж не планира да дели немските пари дори с Италия. Ако ЕК бъде оглавена от представител на Австрия или Испания, то за ЕС определено ще настъпи скорошен и безславен финал», сподели Ман.

Експертът обърна още внимание върху позицията на Макрон за Русия. Стремежът на френския лидер да се върне към сътрудничество с Русия демонстрира това, че в ЕС разбират: без Русия Европа е обречена на поражение в конфликта с Доналд Тръмп.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;