Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън ще получи мнозинство в Камарата на общините, ако бъде избран за лидер на Консервативната партия, показва проучване на ComRes за вестник «Дейли телеграф», съобщи News.bg.

Министърът за Брекзит Стив Баркли обяви, че ще подкрепи бившия външен министър. Голяма част от високопоставените консерватори залагат на Джонсън.

Днес Джонсън ще даде старт на кампанията си с предупреждение, че»отлагане означава Корбин».

В проучването на ComRes са участвали 2000 души. 27% смятат, че Джонсън ще бъде добър премиер. Ако се провеждат предсрочни избори с премиер Джонсън, торите ще си осигурят 395 места (37%) в 651-местния парламент, Лейбъристката партия ще получи 151 места (22%), а Либералните демократи — 26 (20%). Партия «Брекзит» ще бъде подкрепена от 14%, но няма да влезе в парламента. 

При всеки друг лидер Консервативната партия ще изгуби мнозинството си, а Партия «Брекзит» ще спечели места.

Доминик Рааб е следващият най-популярен политик след Джонсън. При него консерваторите ще спечелят 269 места, а лейбъристите 237 места. Партия «Брекзит» ще получи 24 места. На торите няма да им достигнат 57 места за мнозинство.

При кандидатите Джереми Хънт (224), Майкъл Гоув (184) и Саджид Джавид (138) всички ще дадат възможност на Лейбъристката партия на Джереми Корбин да завърши първа в парламента, а Партия «Брекзит» ще спечели 123 места.

Изследване на «Скай нюз» показва, че Борис Джонсън е фаворит за лидер на консерваторите. 74 депутати ще подкрепят бившия външен министър. Далеч назад е Джереми Хънт, който получава поддръжката на 32 депутати. Майкъл Гоув ще бъде подкрепен от 30 депутати, а Доминик Рааб от 22-ма. Останалите са подкрепяни от под 20 консерватори.

Тагове: ; ; ;