На 7 юни 1939 година, преди 80 години, в Берлин са подписани пактовете Мунтерс-Рибентроп и Салтер-Рибентроп със секретната договорка за формален неутралитет срещу СССР — стъпка на Латвия и Естония за съюз с Хитлер. Фърерът приема главите на латвийската и естонската дипломации и ги награждава с нацистки ордени.

Договорът с Естония бил много кратък (съдържал само две точки) — в него двете страни поемали ангажимента да не използват сила при никакви обстоятелства срещу отсрещната страна. Срокът на договора бил десет години, автоматично се възобновявал с уговорката, че договорът губи силата си в случай на прекратяване на Договора за ненападение между Германия и Латвия, сключен в същия ден.

На следващият ден посланиците на Латвия и Естония били приети от Хитлер и обсъдили сътрудничеството в икономическата сфера.

За Германия целта на договора се състояла в това да се попречи на влиянието на западните държави (Великобритания и Франция) и СССР над прибалтийките държави.

Прибалтийските държави трябвало да послужат като преграда пред намесата на СССР в случай на нахлуването на Германия в Полша.

Германия предложила да се сключи договор за ненападение на  Естония, Литва, Финландия, Дания, Норвегия и Швеция на 28 април 1939 година. Швеция, Норвегия и Финландия отказали. Проектодоговорите били готови в началото на май, но подписването било отложено два пъти, защото Латвия имала уточнения.

Чърчил в книгата си «Втората световна война» пише:

«Естония и Латвия подписаха с Германия пактове за ненападение. По такъв начин Хитлер успя без труд да проникне навътре в слабата отбрана на закъснялата и нерешителна коалиция, насочена срещу него».

Част от договора изисквал от Естония да координира с Германия всички отбранителни мерки срещу СССР.

А това е снимка от Мюнхенското съглашение.

Чемберлейн, Даладие, Хитлер, Мусолини и Чиано.

Пактът за ненападение между Чембърлейн и Хитлер бил подписан в дома на Хитлер. Мюнхенското съглашение довело до това, че Британия отстъпила на Германия в замяна на мира практически цяла Източна Европа.

В това число и Естония, тогава британците фактически я продали, макар преди това 20 години да я покрепяли.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;