11 юни 2019-Нюз Фронт.

Между ЦРУ и доведеният брат на лидера на КНДР «е имало връзка», пише изданието The Wall Street Journal, цитирайки информиран източник. Както отбелязва изданието, Ким Чен Нам, убит през 2017 година в Малайзия, е бил информатор за Централното разузнавателно управление и многократно се е срещал с неговите агенти.

 

«Ким Чен Нам е поддържал връзка с ЦРУ», заяви осведомен източник.
Много подробности за отношенията на Ким Чен Нам с ЦРУ остават неясни. Няколко бивши американски служители заявиха, че доведеният брат на севернокорейския лидер, който е живял много години извън КНДР, най-вероятно няма политическа подкрепа в Пхенян и едва ли би могъл да съобщи подробности за секретна дейност в страната.Същите източници също така посочват, че Ким Чен Нам е живял главно в китайския анклав Макао и почти със сигурност се е свързал със специалните служби на други страни, особено Китай.

ЦРУ отказа да коментира тази информация. Китайски служители също не отговориха на молба за коментар по тази новина.
Както припомня Wall Street Journal,доведеният брат на лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун беше убит преди две години в международното летище в Куала Лумпур с помощта на нервния газ VX.
Длъжностни лица от САЩ и Южна Корея обвиниха Пхенян за случилото се. Северна Корея обаче отрича всякакво участие в това убийство.
През май 2019 година малайзийските власти освободиха от затвора гражданин на Виетнам Доан Тхи Хуонг, обвинен в убийството на Ким Чен Нам.
И по-рано, през март тази година, гражданинът на Индонезийския град Аися, който също беше заподозрян в участие в отравянето, излезе на свобода.

Американски официални лица и анализатори изразиха предположения, че чуждестранни държави, включително Китай, смятат Ким Чен Нам за възможен наследник на Ким Чен Ун, ако властта на последния е в опасност. Но разузнавателните агенции на Съединените щати стигнаха до заключението, чедоведеният брат на лидера на КНДР не е подходящ за тази роля, отбелязва вестникът, цитирайки бивши американски служители.
Фактът, че Ким Чен Нам е действал като информатор на ЦРУ, също е описан в книгата „Големият наследник“, написана от журналиста на„Вашингтон пост“, която трябва да бъде публикувана във вторник.Изданието The Wall Street Journal посочва, че не е имало възможност да се запознае със съдържанието на книгата.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;