Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция заявиха вчера, че подкрепят молдовския парламент, чието разпускане бе обявено вчера от премиера, предаде Франс прес.


    «В настоящата конституционна криза ние разглеждаме молдовския парламент като представител на народа на Молдова и като най-подходящото място да бъдат обсъждани политически въпроси, включително и най-противоречивите, и ние го подкрепяме», изтъкнаха петте страни в общо изявление.

Проруският президент на Молдова Игор Додон бе отстранен от длъжността си, като мястото му бе заето от неговия политически противник, премиера Павел Филип, който разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори.

«Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция внимателно следят скорошното развитие на събитията в Молдова. След парламентарните избори демократично избраното парламентарно мнозинство прие важни решения, включително и това за сформиране на правителство. Призоваваме за спокойствие и сдържаност. Всички партии имат отговорност да решат тази конституционна криза по мирен начин», посочват петте страни в изявлението си.

Молдова, която е бивша съветска република с население от 3,3 милиона души, намираща се между Румъния и Украйна, е свидетел на голям брой политически кризи, отбелязва Франс прес.

Игор Додон, който бе избран за президент през 2016 г., е в политическо разногласие с правителството и на няколко пъти конституционният съд на Молдова преустановяваше президентските му пълномощия заради отказа му да одобри закони, приети от парламента.

Източник: Париж

Тагове: ; ; ; ; ;