Министерството на отбраната на САЩ се договори с Lockheed Martin Co за намаляване на цената на изтребителите Ф-35 с 8,8% към последната поръчка на ведомството. Така един самолет ще струва по-малко от 80 милиона долара, обяви представител на Пентагона, цитиран от «Ройтерс», съобщи News.bg.

Пентагонът съобщи, че споразумението за повече от 3 г. ще е 34 милиарда долара за 478 изтребителя Ф-35. Това е предварително споразумение и се очаква да бъде финализирано през август. Това е дванадесетата партида самолети.

Предварителното споразумение включва подробности за първата година и варианти за две допълнителни години. Включени са варианти, защото официално не могат да се закупят самолетите, докато Конгресът на САЩ не одобри бюджета за тези години.

Тазгодишното споразумение ще намали цената на изтребител Ф-35А до 81,35 милиона долара от 89,2 милиона долара според сделка, сключена през август 2018 г., съобщи заместник-министърът на отбраната Елън Лорд.

Според вариантите, покриващи втората и третата година, цената на един самолет ще падне под 80 милиона долара, обясни Лорд. През тези години ще се произведат по 160 самолета на година.

Целта на американската компания е да произведе 3000 самолета и да смъкне цената на Ф-35А под 80 милиона долара чрез огромни поръчки.

Тагове: ; ; ; ;