Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на речта си на международния форум «Примаковски четения» заяви, че САЩ продължават «да нанасят мощни удари» по архитуктурата на системата на международната сигурност, формирана след Втората световна война.
Както отбеляза Лавров, САЩ в това число «се стремят да разрушат» режима на контрола над въоръженията и сеят хаос в различни региони в света».

«Не е нужно да поглеждаме далеко в миналото, за да видим примери за това: достатъчно е да погледнем излизането на Съединените американски щати от Договора за рекетите със среден и малък обсег на действие, иранската ядрена сделка, нагнетяването на напрежението в зоната на Персийския залив, опитите да се свали законното правителство на Венецуела», уточни външният министър на Русия Сергей Лавров.

По-рано руският лидер Владимир Путин по време на Петербургския Международен Икономически Форум — 2019  заяви, че дори съюзниците на Съединените американски щати не подкрепят военната интервенция във Венецуела.

На свой ред официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова отбеляза, че Съединените Щати унищожават собствената си идеология, намесвайки се във вътрешните работи на други страни.

Петя Паликрушева, News Front

Русия си запазва правото да разполага ракети със среден и малък обсег, ако САЩ направят това, заяви Сергей Лавров

По- рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия си запазва правото да разполага ракети, забранени от руско-американския договор от 1987 г., от който САЩ се оттеглиха, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

Изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег им дава свободата да започнат да разполагат такива ракети, каза Лавров.

«Ние си запазваме правото да направим същото така, че ракетите ни да бъдат разположени в същите региони. Това не е наш избор», каза Лавров в Абу Даби.

Решението на САЩ да наложат санкции на поддръжниците на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро са неправомерни, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

    Лавров изрази надеждата, че американският пример «няма да се окаже заразителен за когото и да било».

Руските и турските военни вземат практически мерки по разграничаването на отрядите на въоръжената сирийска опозиция от терористите в Идлиб, заяви Лавров.

    «Нашите военни заедно с колегите си от Сирия и с турските колеги предприемат практически мерки това да се постигне», каза той.

Арабските страни загубиха ролята си в Сирия, заяви външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Заид Ал Нахаян на пресконференцията с Лавров.

    «Смятаме, че има необходимост от арабска роля в Сирия: в политиката, стабилността и сигурността.

Не сме съгласни с методите на сирийското правителство по вътрешните въпроси, но сега наблюдаваме експанзия от страна на Турция и Иран и отсъствие на арабска роля.

Смятаме, че това е неприемливо. Искаме Сирия да е част от арабския регион», каза външният министър на ОАЕ.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;