11 юни 2019-Нюз Фронт.

Американската преса гърми и трещи. Прогресивната общественост е вдигната на крак. Взрив от емоции предизвика Марк Чеймбърс, кмет на Карбон Хил в щата Алабама.
Той публикува снимка във Facebook, със следния текст:

 

 

„Ние живеем в общество, където хомосексуалистите ни учат на морал, травестити ни изнасят лекции за биологията на хората, детоубийци ни говорят за човешките права, а социалистите ни учат на икономиката”.

Един от неговите приятели отбеляза: «Секс малцинствата имат повече права, отколкото останалите. Страхувам се да мисля в каква страна ще живеят внуците ми, ако не се променим.
И мисля, че това може да доведе до революция.»
Чембърс отговоря много остро на този коментар:

«Единственият начин да се промени това е да се унищожи проблема. Знам, че не е хубаво да се говори така, но без да бъдат избити няма начин да се оправи ситуацията.

 

Веднага след пиперливата дискусия се вдига невероятна олелия.След големия шум, градоначалникът решава да изтрие постта си.В интервю за WBRC той каза:
«Никога нищо не съм казвал за убийство на гейове или нещо подобно.»

В разговор с журналисти около случая, който привлече такова внимание, Чеймбърс засяга и друга остра тема- мигрантите, наричайки ги «неблагодарни» и добавя че са «завладели САЩ».

По-късно Чамбърс се извинява и казва, че думите му са извадени от контекста. И в своя защита добавя, че постта е публикувал случайно, а текстта е набирал за лично съобщение до свой приятел с който да сподели опасенията си повод свободията в някои отношения ( която няма нищо общо със свобода).

„Въпреки факта, че думите ми са извадени от контекста и не са били адресирани до ЛГБТ общността, знам, че е погрешно да се иска убийството на някой друг. Много съжалявам, че поставих нашия град, който много обичам в неудобна ситуация
Ще направя всичко, за да го направя по-добро място за живеене. Не ми стигат думите, за да изразя колко се разкайвам за публикацията и онзи коментар. Надявам се, че гражданите и всички, които са били засегнати от думите ми, ще приемат извиненията ми.

Алабамските правозащитници наричат думите на кмета Карбон-Хил «ужасни, безскрупулни и неприемливи».
ЛГБТ активистите поискаха незабавното подаване на оставка на Чамбърс.
Карбон Хил е малък минен град на 240 км северно от Монтгомъри, столицата на Алабама.
2 хиляди жители (деветдесет процента са бели). Марк Чембърс е избран за кмет през 2014 година.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;