ЕС си почива от Брекзит поне 6 месеца, тъй като Обединеното кралство си осигури отсрочка, но Тереза ​​Мей скоро ще напусне «Даунинг стрийт» 10, Брюксел се подготвя за драмата с Уестминстърското състезание за лидерската позиция на торите и с удивление, и раздразнение, съобщава «Гардиън», съобщи News.bg.

«В Брюксел са малко натегнати, политическата класа във Великобритания леко полудява», коментира Жан-Клод Пирис, бивш ръководител на правната служба на Европейския съвет. Британските политици, изглежда, са ​​»на почивка», откакто получиха отсрочка, допълва той.

За ЕС, любимият на букмейкърите Борис Джонсън, е като Тръмп, чиито оспорвани претенции и бомбастична реторика изиграха основна роля в затъването на Обединеното кралство в това, което Брюксел описва като кошмарът Брекзит.

Бившият външен министър е запомнен и от средата 90-те години в Брюксел като кореспондент на «Дейли телеграф» в Брюксел, където прави име като се подиграва с правилата на ЕС, промотирайки това, което Европейската комисия нарича «Евромитове». Той постигна повече по време на кампанията за референдум за ЕС. «Той много излъга британците«, заяви през 2016 г. тогавашният френски външен министър, Жан-Марк Айро.

«Идеята за Борис Джонсън в Европейския съвет вероятно е доста противна за някои лидери в ЕС», заяви източник от ЕС. «Борис е известен във външнополитическите среди, със сигурност не е уважаван. Той също се разглежда като част от по-широк свят на Тръмп и никой не го иска».

Мартин Селмайр, веднъж описва възможността Джонсън за премиер, като «сценарий на ужасите«, класирайки го до Марин Льо Пен и Доналд Тръмп.

«За мен е ясно, че Брекзит без сделка е над 50% възможно, ако Борис Джонсън стане министър-председател, шансовете отново ще се повишат», коментира Филип Ламберт, белгийски евродепутат и член на европейската група за Брекзит. 

Друг фаворит, Доминик Рааб, е малко уважаван в Брюксел. По време на четиримесечния си мандат като секретар по Брекзит, той загуби доверието на своите колеги от ЕС. «Той бе видян да работи срещу своя премиер и да си измисля«, каза първият източник от ЕС.

ЕК наскоро обвини Рааб, че прави «измамни» изявления и разпространява «чиста дезинформация» във видео кампания за възгледите на генералния секретар Селмайер за бъдещето на Ирландия.

В отговор на неблагоприятните съобщения от Брюксел, Рааб коментира пред БиБиСи, че «вероятно това ви показва, че вършах работата си по отношение на това да ги натискам натискам и да гарантирам, че британските интереси са решително защитени».

Кандидатите, които могат да са компромисен избор в Уестминстър, също вдъхват недоверието в Брюксел. Съобщава се, че външният министър Джереми Хънт е има различен тон по отношение на Брекзит със своите колеги от ЕС, отколкото публичната позиция, която той заема във Великобритания.

«Той даде много по-различно впечатление от това, което предлага сега», обяснява дипломат от ЕС. Съвсем наскоро Хънт смекчи становището си за без никаква сделка, предупреждавайки, че това ще бъде «политическо самоубийство».

Длъжностни лица от ЕС очакват кандидатите на консерваторите да надскачат себе си, за да доказват своите твърди Брекзит позиции, след лошото представяне на партията на европейските избори, където получиха четири места в Европейския парламент, а партията на Нигел Фараж спечели най-много гласове.

«Партията на торите ще бъде в режим на оцеляване и … ще трябва да си възвърне доверието като партията на Брекзит», допълва друг източник от ЕС.

За мнозина, състезанието за лидерство е непреодолима борба за власт, докато часовникът безпогрешно отчита до 31 октомври, деня на Брекзит.

Повече правителства се обръщат към трудната позиция на френския президент Еманюел Макрон, който се противопостави на продължително отлагане, тъй като Брекзит ще се превърне в разрушителна и разсейваща тежест за ЕС. А председателят на европейския съвет Доналд Туск, помогна в убеждаването на държавите-членки да подкрепят по-дълго отлагане.

«Определено бяхме против позицията на Макрон. Сега мисля, че Макрон беше прав. Ние сгрешихме и Туск сгреши», допълва дипломатът.

«(Макрон) затвори вратата (за друго удължаване), не е заключена, но вятърът духа срещу нея. И колкото по-твърда е реториката на Джонсън и Рааб, толкова по-трудно е да се отвори вратата»

Запитан за торите миналия месец, Туск коментира, че няма «нищо обещаващо» в «състоянието на нещата в Лондон».

Мнозина в ЕС биха подкрепили удължаване за нещо, което е известно в Брюксел като «демократично събитие», което означава общи избори или втори референдум.

Всъщност Пирис смята, че лидерите на ЕС биха могли да кажат «не» на по-нататъшно удължаване. «Но дори да кажат «да«. Какво би станало? Невъзможно е да се реши този въпрос в Камарата на общините

Той подчертава, че раздразнението за Брекзит не е свързано с индивидуален лидер на торите. «Въпросът е, че политическата система на Обединеното кралство не е в състояние да отговори на такова уникално събитие в живота на нацията.»

Ламберт предупреждава, че нищо няма да се промени за наследника на Мей, тъй като ЕС ще откаже да отвори за преразглеждане споразумението за оттегляне, включително ирландската точка.

«Всеки, който влезе на Даунинг Стрийт, ще бъде изправен пред същите ограничения. Казвайки, че искате да предоговорите това споразумение, е хубаво и добре, но това няма да се случи«, коментира той.

«Наистина не ни интересува много (кой печели). От гледна точка на ЕС, ние бихме предпочели да видим някой, който би могъл да осигури гладък и подреден Брекзит. Дали Джонсън ще успее да го осигури, Обединеното кралство ще трябва да запита себе си«.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;