Всички акции на Севастополския морски завод, които по-рано принадлежаха на бившия президент на Украйна Петро Порошенко, ще бъдат предадени на Русия — стават държавна собственост.

Това става ясно чрез проекта за указ на президента на РФ Владимир Путин.

«Да се приеме предложението на правителството на Руската Федерация за преобразуването на федералното държавно предприятие «Севестополски морски завод «Серго Орджоникидзе» в акционерно дружество, чийто акции са 100 % федерална собственост», се казва в документа.

Според документа, в рамките на близките 18 месеца 100 % от акциите минус една акция на Севастополския морски завод ще бъдат предадени на Обединената корабостроителна корпорация.

По-рано заводът бе собственост на Порошенко. През 2015 година предприятието бе национализирано от руските власти в полза на Севастопол. В момента в завода се реализира програма за възстановяване, която се състои от две части — техническо превъоръжаване и модернизация

ОСК е най-крупната корабостроителна компания на Русия, създадена през 2007 година със 100 % федерална собственост. В холдинга влизат около 40 предприятия и организации от отрасъла. Понастоящем в базата на ОСК е консолидирана голяма част от руския корабостроителен комплекс.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;