Лидерството на долара в световната икономика е главно на базата на инерционни тенденции, защото в света се появи «реална алтернатива». Но всичко това по никакъв начин не въодушевява Вашингтон.

Това сподели експертът от американската рейтингова агенция«Fitch Ratings» Джеймс Маккормък в статията си за «CNBC».

Според него, налице са симптоми доларът да не бъде вече лидер, а подобна перспектива се създава главно от американската администрация. Става дума за икономическите санкции, които касаят над 20 държави и на първо място пречат да търговията с далари. Това не се отразява по най-добрия начин на американската валута и на протекционизма на Вашинготн, който отхвърля търговските потоци от САЩ и може да подтикне страните към

търговия без използването на долара.

Експертът отбелязва, че Иран и Русия вече работят точно така — заобикалят доларовата система, а това съвсем не е единично явление.

Китай и страните от ЕС активно работят по въпроса за укрепването на собствените си валути. В частност, китайският юан вече няколко години носи статуса на резервна валута в МВФ, а това означава, че е на едно ниво с долара.

ЭКСПЕРТ РАССКАЗАЛ, КАКАЯ ВАЛЮТА ЗАМЕНИТ ДОЛЛАР НА ФОНЕ ГРЯДУЩЕГО КРИЗИСА

Маккормък е убеден, че другите страни и в бъдеще ще повишават значимостта на собствените си валути. В това ще успеят не всички, но опитите ще продължават и успешността ще зависи от отношението на Вашингтон към долара, което на този етап авторът нарича «пренебрежително».

«Колкото и странно да звучи, най-голямо влияние върху рухването на долара в глобалната икономика оказват американските инциативи, с които САЩ наказват държавите за тяхната непокорност пред американската политика», пише експертът, отбелязвайки, че от 2001 година количеството на доларите е намаляло във валутните резерви с повече от 10 %.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;