Големите компании в отбранителния сектор на САЩ Raytheon и United Technologies обявиха, че се сливат, съобщават световни агенции. Това съобщи News.bg.

Едни от водещите компании във военнопромишления сектор на САЩ сключиха сделка да се обединят на паритетна основа. В съобщението на компаниите се казва, че ще разработват съвременни технологии във въздушно-космическата и отбранителна промишленост.

Предполага се, че официално сделката ще бъде завършена през първата половина на следващата година.

Споразумението е за повече от 120 милиарда долара. Годишният оборот на новата корпорация се очаква да бъде около 74 милиарда долара.

«Ройтерс» отбелязва, че това е най-голямото сливане в сектора.

United Technologies предимно предоставя на производителите на пътнически самолети електроника, комуникационно оборудване и друга техника, а Raytheon основно доставя на американското правителство военни самолети и ракетна техника.

Въпреки че двете компании имат някои общи клиенти, бизнесите им като цяло не се припокриват.

Както по-рано съобщихме:

«Армията е най-значителната политическа страст на Тръмп», пише  Der Spiegel.

«Аз обичам армията. Ще я възродя. Тя ще бъде по-силна и по-голяма, отколкото когато и да било в миналото», такива обещания даваше Доналд Тръмп още по време на предизборната си кампания.

Военно-промишленият комплекс е във възторг от това: акциите на американските концерни, произвеждащи оръжие, съществено нараснаха за година.

Военният бюджет трябва да бъде одобрен от конгреса, но никой не се съмнява в това, че Тръмп ще успее да изпълни голяма част от обещанията си в тази сфера.

В частност, финансовите средства трябва да бъдат отделени за нови ракети, самолети и кораби, за нови системи на ПРО на Аляска за предотвратяване на нападения от страна на Китай, Русия или Северна Корея, за закупуването на 77 бойни самолети от типа F-35 и 24 самолети от типа F-18.

Освен това, ВМФ на САЩ трябва да се увеличи от 227 до 350 военни кораби.

Експертите, обаче, предполагат, че дори при бюджета, който планира Тръмп, за това ще са му необходими още не по-малко от 30 години.

САЩ имат намерение също да похарчат много пари в Европа: допълнителни милиарди долари трябва да бъдат отделени за укрепването на военното присъствие на САЩ на източните граници на НАТО за защита от Русия, пише изданието.

Арсеналът от ядрени въоръжения също се нуждае от модернизация, продължава изданието.

Президентът Тръмп твърди, че трябва да се вложат много средства за развитието на въоръженията, за да не се изостава от такива съперници, като Китай и Русия, които също активно модернизират военната си техника.

Америка не трябва да бъде уязвима.

Трябва да се наблегне върху сплашването за предотвратяването на войната, уверен е Доналд Тръмп, изрежда изданието намеренията на новия американски президент.

Превод: Петя Паликрушева

Източник: http://www.spiegel.de/politik/ausland/donald-trump-der-unheimliche-militaer-tick-des-praesidenten-a-1193604.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;