Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън обеща да намали данъците на около 3 милиона британци с по-високи доходи. Той ще вдигне прага от 40% от 50 000 британски лири на 80 000 британски лири, ако стане премиер, пише «Гардиън», съобщи News.bg.

Обещанието е критикувано от високопоставени членове на опозиционната Лейбъристка партия.

Фаворитът за лидер на Консервативната партия използва «Дейли телеграф», за да обяви, че трябва да се вдигне прагът на данъците върху доходите. Той поясни, че мярката ще възлиза на 9,6 милиарда британски лири на година, които ще бъдат частично платени от спестяванията, предназначени за подготвителните мерки в случай Брекзит без споразумение.

Джонсън също смята, че бизнесът също трябва да получи данъчни отстъпки, въпреки че Великобритания има един от най-ниските корпоративни данъцисред развитите икономики. През 2008 г. е бил 28%, а сега — 19 на сто.

Друг кандидат за лидер на Консервативната партия, Джереми Хънт, обеща да намали корпоративния данък до 12,5% — същото ниво като в Ирландия.

Доминик Рааб, друг кандидат за лидер на торите, е първият, който обеща по-ниски данъци върху доходите. Според него базисният праг трябва да бъде намален от 20 на 15% през следващите пет години.

Лейбъристите разкритикуваха торите, че вместо да помислят за 4,5 милиона деца и 1 милион възрастни, които живеят в бедност, торите се насочват към намаляване на данъците на тези с по-високи доходи и нищо за тези с по-ниски доходи.

Тагове: ; ; ;