Държавен преврат с ръцете на народа: Плахотнюк събира подписи за оставката на президента Додон

10 юни 2019-Нюз Фронт.

Проамериканската демократическа партия на Молдова, възглавявана от известния олигарх Владимир Плахотнюк, в отчаян опит да запази властта, исква оставката на президента Игор Додон и събира подписи в подкрепа на тази инициатива.

 

Както съобщава в понеделник, 10 юни, прес-службата на ДМП, партията „стартира кампания за събиране на подписи за оставката на Игор Додон в цялата страна”, и добавя, че инициативата е «във връзка с неговата „предателство”.

Както вече News Front по-рано съобщи, ситуацията в Молдова се изостри в края на миналата седмица, когато Демократическата партия на Плахотнюк организира демонстрационен протест срещу предсрочните избори. На този фон Социалистическата партия и проевропейският блок АКУМ успяха да постигнат споразумение за сформирането на парламентарна коалиция.

В събота, три месеца и половина след изборите, председателят на парламента и премиерът се появиха в страната, но ДПМ отказа да признае поражението си и, провъзгласявайки свое протеже за «президент» на страната, промени реториката, насърчавайки идеята за преизбиране на парламента през есента, а заедно с това и с избора на държавен глава, на чийто пост съвсем пчевидно се цели Владимир Плахотнюк.

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску обяви действията на Владимир Плахотнюк и Демократическата партия за «опит за държавен преврат» и беше възмутен от липсата на реакция на Европейския съюз към такова беззаконие.

 

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...