Първата официална фаза от битката за избор на наследник на премиера Тереза Мей е в ход. Кандидатите трябва да привлекат най-малко 8 депутати да подкрепят номинациите им, информира ДПА. Това съобщи News.bg.

Бившият външен министър Борис Джонсън е фаворит да наследи Мей като лидер на Консервативната партия, след като тя офиицално подаде оставка. Тя ще остане премиер до избора на нов лидер на торите.

Министърът по околната среда Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт днес официално ще дадат старт на кампаниите си. Те са разглеждани като основни съперници на Джонсън.

Но Гоув започва кампанията си в сложна ситуация, след като през уикенда призна, че е вземал кокаин няколко пъти, докато е работил като журналист преди 20 години.

Хънт от своя страна твърди, че германският канцлер Ангела Меркел му е съобщила, че ЕС е «склонен да преговаря» за сделката за Брекзит с новия британски лидер.

Великобритания трябва да напусне блока на 31 октомври. Условията по излизането на страната от ЕС ще бъдат основен въпрос в битката за поста председател на Консервативната партия.

Джонсън заема по-твърда позиция от Гоув и Хънт. Той е готов да извади страната от ЕС със или без споразумение. Той също отказва да изплати 39 милиарда британски лири на ЕС за «бракоразводната сметка«, освен ако не получи по-добри условия от Брюксел.

Кандидатите могат да внасят документите за участие в битката за наследник на Мей до 17,00 часа днес. До момента 11 депутати са обявили намерението си да участват.

Тагове: ; ; ; ; ; ;