Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) коментира пред БНТ отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ, съобщи News.bg.

«Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3 часа и половина, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете», изтъкна бившият държавен глава.

«Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него», категоричен е Плевнелиев по повод тезите, че може да създаде нов политически субект, или да се присъедини към друга партия.

«Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ», допълни той.

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката.

«Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети — то тогава би могъл и да успее», допълни той.

Важно е журналистите и неправителствените организации да водят тази битка за чистотата в българската политика, за борбата с корупцията и зависимостите. Аз подкрепям, че този скандал («Апартаментгейт» — бел. ред.) гръмна, но не искам той да остане само в рамките на един апартамент. Много хора в България трябва да дадат обяснение по какъв начин са получили една или друга облага. Институциите трябва да могат да насочат прожекторите към всеки акт на липса на добро и аргументирано обяснение за материално облагодетелстване, посочи Плевнелиев.

В трудни времена се изисква силно лидерство. Именно това е надеждата, че Европейският съвет, който отговаря за избора на следващия лидер на ЕК, ще вземе това предвид.

Според Плевнелиев шансовете на Манфред Вебер и Франс Тимерманс да оглавят следващата комисия не са големи. Разбира се, Европейският съвет ще вземе своето решение. Все по-силна изглежда кандидатурата на Мишел Барние.

Ниската избирателна активност, на която бяхме свидетели на европейските избори, е един сигнал към всички. За мен най-големият проблем е този. Доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери, каза Плевнелиев.

Тагове: ; ; ; ; ; ;