Прорускитя президент Игор Додон е отстранен от длъжност, тъй като не изпълнил решение за разпускане на парламента.
Снимка: БТА

Конституционният съд на Молдова отстрани днес от длъжност президента Игор Додон, предаде БГНЕС. За временно изпълняващ длъжността е назначен министър-председателят Павел Филип от Демократическата партия, който трябва да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори.

Конституционният съд мотивира решението си с факта, че Додон не е разпуснал парламента, както е било постановено в предишно решение на съда.

Проруската социалистическа партия на Молдова, чийто бивш лидер е Додон, и проевропейският блок АКУМ сформираха в събота парламентарно мнозинство, а след тримесечно чакане най-накрая беше сформирано ново правителство. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като министър-председател вчера.

Но Демократическата партия обвини социалистите, че узерпират властта, тъй като Додон е трябвало да изпълни решение на Конституционния съд, според което ако няма правителство до 7 юни, парламентът трябва да бъде разпуснат.

Президентът Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип от Демократическата партия е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

„Това е отчаяна стъпка — да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта“, каза Додон в коментар за РИА Новости. На въпроса как президентът планира да действа в тази ситуация, отговорът беше кратък: „Външна и вътрешна мобилизация“.

По-рано президентът заяви, че Молдова ще призове световната общност да посредничи по въпроса за мирно предаване на властта, заявявайки, че в противен случай страната ще се изправи пред „безпрецедентна мобилизация“ и протести.

Тагове: ; ; ;